https://www.bafrahaberleri.com/files/uploads/user/24766.jpg
Ümit Ceylan

DEZENFEKTAN İLAÇLARINA DİKKAT

16-03-2020 19:46

Corona Virüsü ile ilgili yurt genelinde olduğu gibi Samsun’da da bir dizi tedbirler alındı ancak gözlerden kaçan çok önemli bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum.

Kişisel temizlik tedbirlerinin ardından başlatılan ortak kullanım alanlarında ki dezenfekte çalışmaları tüm hızıyla sürerken ne yazık ki bazı firmalar tarafından bu durum fırsata dönüştürülmeye başlandı.

Samsun ve yurt genelinde dezenfekte çalışmalarını yaptıklarını iddia eden bazı ilaçlama firmalarının kullanmış olduğu ilaçların birçoğu tarımsal ve haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.

Bu türde ki ilaçların insan sağlığına olan zararları tartışmasız olmakla birlikte virüs ve bakterilere karşı hiçbir etki sağlamamaktadır.

Özellikle kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere iş yeri ve konut için dezenfekte yapmış ve yapacak olanların dikkat etmesi gereken husus kullanılan veya kullanılacak olan ilaçların Sağlık Bakanlığından onaylı olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor.

Toplum sağlığı adına kullanılan ya da kullanılacak olan dezenfektan ilacının Sağlık Bakanlığınca verilmiş onay belgesini talep etmeniz gerekiyor.

Bir diğer husus ise Corona virüsünü yok eden henüz bir ilaç ya da aşı bulunmamaktadır.

Dolayısıyla kullandığı bir takım ilaçlarla Corona Virüsünü yok ettiğini iddia eden firmalara da itibar etmeyin.

Edindiğim bilgilere göre yapmanız gereken Sağlık Bakanlığınca onaylı insan sağlığına zararı bulunmayan özellikle gribal enfeksiyonlara yol açan virüsler, bakteri ve H1 N1 gibi virüsleri önleyen ilaçların dezenfekte için kullanılması uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Kamu kurumları, işyeri veya konutlarınızda dezenfekte çalışması yaptırdıysanız lütfen çalıştığınız firmalardan kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığınca onaylı belgesini talep edin. Eğer size bu belgeleri veremiyorlar ise Sağlık Bakanlığınca onaylı sertifikası bulunan firmalar ile dezenfekte çalışmalarınızı yeniden başlatmalısınız.

Bilinçsizce yapılan sözde dezenfekte çalışmalarının daha büyük sorunlara yol açabileceğini unutmayalım.

Özellikle Sağlık Bakanlığının biran önce işyeri, çevre ve konut temizliği açısından kullanılması gereken dezenfektan ilaçlarıyla ilgili bilgilendirici veya yönlendirici bir açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum. 

Bizler şimdiden önlemlerimizi alalım "Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım"

Kalın Sağlıcakla…

Neler Söylendi?