bafrahaberleri.com | Sizin için
HV
29 MART Cuma 13:16
Advert

Diyarbakır 2022’de 3 milyon 384 bin mevsimlik çiçekle süslendi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında kendi tesislerinde bir yılda ürettiği 3 milyon 384 bin 680 yazlık ve kışlık mevsimlik çiçeklerle kent merkezi ve ilçeleri süsledi, 26 bin 515 ağaç ve 164 bin çalı dikimi yaptı.

Köşe Yazısı
Giriş Tarihi : 30-12-2022 18:32
Diyarbakır 2022’de 3 milyon 384 bin mevsimlik çiçekle süslendi

Büyükşehir Belediyesi, daha yeşil bir kent için 2022 yılında ağaçlandırma ve peyzaj çalışmalarından park, millet bahçesi ve meydan düzenleme çalışmalarına kadar birçok alandaki projeleri hayata geçirdi.

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, 2022’de merkez ve kırsal ilçeleri kendi tesislerinde ürettiği 3 milyon 384 bin 680 yazlık ve kışlık mevsimlik çiçeklerle kent merkezi ve ilçeleri süsledi.

Kırsal ve merkez ilçelerin ana arterler, parklar, mesire alanları, camii bahçeleri, okullar ve mezarlıklara 26 bin 515 ağaç dikimi yaptı.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığınca hazırlanan proje kapsamında Dicle ilçesindeki Kralkızı baraj gölü kıyısında Devlet Su İşleri’ne ait tek katlı 17 lojmanının bulunduğu 180 dönümlük alanda mevcut yapılar yatakhane ve idari binalara dönüştürüldü.

Ekipler, alanda 860 metrekare yemekhane, 546 metrekare çok amaçlı salon, mescit, atölyeler, botanik bahçe ve amfi tiyatro için de inşa çalışmalarını sürdürüyor.

Engelsiz yaşam anlayışıyla hazırlanan projedeki yapılarda engelli gençler tüm etkinliklere kolayca erişebilecek.

Birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Selahattin Eyyubi Uyanış Gençlik Kampı’nda gençler, paintball, zip-line, havuz, okçuluk, yürüyüş ve macera parkurları gibi farklı sporları yapma imkânı yakalayacak.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi Diyarbakır Surları’nın dış kısmında ziyaretçilerin, kesintisiz şekilde gezebilmelerine olanak tanımak amacıyla başlattığı “Benusen Peyzaj ve Çevre Düzenleme” projesinde altyapı çalışmaları sürüyor.

Sulama tesisatı, toprak ihtiyacı olan alanlara toprak takviyesi ve tesviyesi gibi altyapı çalışmalarının devam ettiği proje toplam 33 bin metrekareden oluşuyor.

Ekipler, tarihi Diyarbakır Surlarının ihtişamını ortaya çıkarmak için Sur diplerinin 12 bin 205 metrekarelik alanını çimlendirecek, 9 bin 875 metrekarelik bölümü ise bitki dikimine uygun hale getirecek.

12 farklı türde 303 ağacın toprakla buluşturulacağı projede ekipler, Mardin kapı ile Benusen’e kadar olan bölüme 10 farklı türde 8 bin çalı dikecek.

Ziyaretçilerin tarihi Surları, rahat şekilde gezmelerine olanak tanımak amacıyla 3 bin metrekare alan bazalt ile kaplanarak yürüyüş yolu inşa edilecek.  Yaklaşık 2 bin 815 metrekarelik bölümü bisiklet yolu şeklinde değerlendirecek.

Vatandaşların Sur dışında kalan Benusen Vadisi’nin manzarasını doyasıya izleyebilmelerini sağlamak için toplam 1185 metrekareden oluşan farklı noktalarda 4 seyir terası oluşturulacak.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Yenişehir Fidanlık Alanı ileDevegeçidi Piknik Alanı’nıvatandaşların hafta sonlarını aileleri ile birlikte doğada güzel bir gün geçirmeleri için yeniden düzenledi.

Ekipler ayrıca kentin en büyük camisi olan Diyarbakır Merkez Camii’nde yürüttüğü peyzaj çalışmalarını tamamladı.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Şanlıurfa Yolu, Halid Bin Velid Bulvarı ve Sultan Sasa Caddesi’nin kesişim noktası olan Yonca Kavşakta çevre düzenleme ve peyzaj çalışmalarını tamamladı.

Toplam 98 bin metrekare alandan oluşan kavşakta, 48 bin metrekare alan yeşil alan oluşturuldu, 18 farklı türde 1825 ağaç dikimi gerçekleştirildi.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, kırsal ilçelerde yaşayan vatandaşlara dinlenme ve sosyal aktivite gerçekleştirme için başlattığı çalışmalar kapsamında Bismil, Hazro, Dicle, Kocaköy ilçelerine millet bahçesi kazandırdı.

İlçelerde vatandaşların soluklanabileceği alanlar oluşturmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Silvan’da Diyarbakır Caddesi üzerinde 14 bin 430 metrekarelik kent meydanı yapılıyor.

İlçesinin çehresini değiştirecek olan meydan projesinde, 8 bin 300 metrekarelik yeşil alana yer verildi.7’den 70’e tüm Silvanlıların yararlanacağı şekilde düşünülen proje, çay bahçesi, kademeli havuz, kuru havuz, amfi, çocuk oyun alanları, yaya yolları, ağaç altı piknik masalı oturma alanı olacak şekilde tasarlandı.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığınca hazırlanan projede, Malabadi Köprüsü’ne dair farkındalık, aidiyetin arttırılması için her yaş ve kesimden ziyaretçinin alanı konforlu bir şekilde kullanması, keyifli zaman geçirmesi hedeflendi.

Toplam 30 bin metrekare alanın düzenleneceği çalışmada, 18 bin 95 metrekare yeşil alan olarak değerlendirilecek.

Köprü çevresinde, meydan, kafeterya, mescit, seyir terasları, gezinti yolu, iskele, çocuk oyun alanı, tuvalet ve bebek bakım odaları yer alacak.

Ergani ilçesine Millet Bahçesi kazandırmak için çalışmalarını sürdüren Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, turizm açısından önemli bir yere sahip olan Eğil’deise ilçe girişi peyzaj düzenleme çalışmaları yapıyor.

400 okula basketbol potası

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, devlet okullarında eğitim gören çocukların spor yapmalarına olanak tanımak ve fiziksel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla ilk, orta ve lise düzeyinde eğitim veren okulların bahçelerine 400 basketbol potası monte etti.

Rutin çalışmalar yıl boyunca sürdü

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, park, bahçe ve yeşil alanlarda, rutin olarak çim biçme, ağaç ve çalı budama ve yabani otları temizliyor.

Ekipler, bu kapsamda 2022 yılında 33 park, 10 yeşil alan, 1 milyon metrekare orta refüjde 29 Budama personeli ile rutin ağaç, çim ve çalı budaması yaptı.

Ekipler, tüm görev ve yetki alanlarındaki bazalt bordür taş imalat ve onarımları, kent mobilyaları eksiklerini gidererek parklarda çöp kovası montajları gerçekleştirildi.

EditörEditör

YORUMLAR