bafrahaberleri.com | Sizin için
HV
25 NİSAN Perşembe 22:29
Advert

OVAMIZA DOKUNMA PROTESTOSU

Samsun'da Çarşamba Ovası'na kurulan biyokütle enerji santrali gerçekleştirilen eylemle protesto edildi.

Gündem
Giriş Tarihi : 23-01-2021 17:33
OVAMIZA DOKUNMA PROTESTOSU
" Haberin Videosu : OVAMIZA DOKUNMA PROTESTOSU

Santral eylemine çok sayıda Çarşambalı vatandaş ile birlikte siyasi parti ve çevre örgütü temsilcileri de destek verdi.

Ovamıza dokunmayın Samsun'da Çarşamba Ovası'na kurulan biyokütle enerji santralini protesto eylemine CHP, İYİ Parti, SP, Gelecek ve DEVA partili milletvekilleri ile il ve ilçe başkanları destek verirken, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, telefon bağlantısıyla vatandaşlara seslendi.

Samsun’un Çarşamba İlçesi'nde kurulan biyokütle enerji santraline karşı çıkmak için, Ayvacık ve Terme Ziraat Odaları ile SAMKOM tarafından düzenlenen "Çarşamba Köprüsü’nden Önce Son Çıkış" adını taşıyan eylem, ilçenin Eğercili Mahallesi'nde kurulan santral önündeki alanda gerçekleşti. Santrale karşı yapılan eylemde BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP ve İYİ Parti Milletvekilleri, çok sayıda siyasi partinin il ve ilçe başkanları ile bazı STK'ların temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

TEPKİ YAĞDI

Basın açıklamasına telefonla bağlanan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin yanı sıra, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, CHP Samsun Milletvekilleri Kemal Zeybek ile Neslihan Hancıoğlu, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Salih Şen, SAMKON Genel Başkanı Sezgin Gümüş, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Çarşambalı Çiftçiler Derneği Sözcüsü Murat Şenel santralin ovaya yapılmaması konusunda tepkilerini dile getirdi.

OVANIN ZARARINA OLACAK 

Basın açıklamasına telefonla bağlanan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, özellikle pandemi döneminde tarımın öneminin daha çok anlaşıldığını belirterek, "Bizim tarım arazilerimizi ve ovalarımızı korumamız gerekiyor. Ovalarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun ne kadar önemli olduğu bu süreçte gördük. Biz yatırımcıların yatırım yapmasına karşı değiliz tam tersi destekliyoruz. Ama her yatırım uygun olan arazilere yapılmasını arz ediyoruz. Biyokütle enerji santralini Samsun'un göbeğine yapmak suya toprağa ve ovanın zararına olacaktır. Bunu daha uygun bir arazide yapılmasını arzu ediyoruz. Bu yatırımın yeniden gözden geçirilip, daha uygun bir yerde yapılmasını arzu ediyoruz. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi
MİLLET BUNUN HESABINI SORAR
Santrale karşı çıkmanın siyasi bir mesele olmadığını meselenin şehrin geleceğinin olduğunu kaydeden İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Biz santrale karşı değiliz. Yer seçimine karşı değiliz. Ben kendilerini ikaz ediyorum. Daha fazla para harcamasınlar. Çünkü bu santral burada açılmaması gerekir ve açılmayacaktır. Biz bu mücadeleyi vereceğiz. Aşağıçinik mevkinde biliyorsunuz orası su havzası ve Samsun oradan besleniyor. Suç duyurunda bulunuyorum. O havuzların üzerine baksınlar. Bütün Samsun'u zehirleyecek küller var orada. Bu kadar yanlış bir projeye hala birileri sahip çıkıyorsa ona yazıklar olsun. Bunun arkasında hangi milletvekili, belediye başkanı, il ve ilçe başkanı varsa onları da ikaz ediyorum. Millet gelir bunu hesabını sorar. Bu siyasi mesele değildir. Biz geleceğimiz için mücadele ediyoruz" diye konuştu.
KİRLİLİKTEN KURTULUN ÇAĞRISI 
Santralin yapılmasına izin verenlerin ovayı kirlettiğini ifade eden CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Bu santralin yapılmasına talimat verenler bu fabrikayla Çarşamba Ovası'nı kirlettiniz. Siz bu kirlilikten kurtulun diyorum. Tarımın ve insanın etkilenmediği toprakların kirlenmediği yerde bu tür yatırımlar yapılabilir. Ama burada değil. Neden burada yapmak istiyorlar. Çünkü burada bir avuç rantçının gelir elde edeceği söz konusu. Burada lastik yakıldığı kirli ve kötü maddelerin kullanıldığını göreceğiz. Biz buna karşıyız. Biz halkımızın yaşam konforunu etkileyen kötü bir yatırımı durdurmak için buradayız" dedi. 
OVANIN ORTASINDA HANÇER VAR
Çarşamba Ovası'nın ortasında hançer saplandığını dile getiren CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, "CHP Samsun milletvekili olarak bugün buradayım. Çünkü sizlere karşı sorumluluğum büyük. Ben de sizler gibi buranın suyu ve havasıyla büyüdüm. Davamızda haklıyız. Çünkü Çarşamba Ovası'nın kalbine hançer sapladılar. Bizlere düşen bu hançeri yerinden söküp almak ve bu haksızlığa son vermek. Bunu sürekli Mecliste dile getireceğiz ve bu davaya son vereceğiz" diye konuştu. 
OVA İŞGALE TABİ TUTULDU
SAMKON Genel Başkanı Sezgin Gümüş ovanın siyasete ve sermayeye kurban edildiğini belirterek, "Bu program tertiplenip ifşa edildiğinden itibaren marjinal sol örgütlerle iş birliği yaptığım itham edilmektedir. Marjinal sol gruplar dedikleriniz CHP, İYİ Parti, SP, DEVA Partisi, BBP ve Gelecek Partisi midir? Asıl marjinal ve bölücü, Rus ordusunun işgal edemediği Çarşamba Ovası'nı sermayeye teslim edenlerdir. Bu ova siyasete ve sermayeye kurban edilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan Bey'in iktidarında, bu gördüğünüz santralle, ovanın tamamı sermaye işgaline tabi tutulmuştur. Başından bugüne kadar bu santrale 'hayır' dedik. Bu santralin kapatılması için son nefes, son nefer ve son kana kadar çalışacağıma mücadele edeceğime söz veriyorum. Çarşamba tarihe, 8 köşe kasketi yumurta topuk ayakkabısı, mert ve yiğit, adam gibi adamlarıyla not düşmüştür. Çarşamba insanının bu santrale kayıtsız kalmasından utanç duyuyorum. Buradan Samsun ve Çarşamba insanına sesleniyorum. "Ey Çarşambalı tarihin omzuna yüklediği o sıfattan uzaklaşma ve bu santrale hayır de." ifadelerini kullandı. 

ADALETİ VİCDANINIZA İNDİRİN

"Genel Başkanımız Temel Karamollaoğlu'nun sizlere selamını getirdim" diyen SP Genel İdare Kurulu Üyesi Salih Şen, "Kendisi gelemedi ama beni görevlendirdi. Bizim için enerji elbette önemli. Bu bölgenin sahipleri bu bölgenin yer altı ve yer üstü kaynaklarını kullanarak yaşamak zorundadırlar. Bu tabelalarda yazılan adalet ve kalkınmayı insanlar artık vicdanlarına indirsin diyoruz. Bir TV programında arkadaşımız bize soru sormuştu. 'Ben dedim ki yapılan çalışmadan cumhurbaşkanımızın haberi olsa bunu kaldırır' Dedi ki uçan kuştan haberi olan cumhurbaşkanının haberi olmadığını mı zannediyorsun. Ben bütün iyi dileklerimle olmadığını düşünüyorum. Eğer olsaydı burayı koruma altına alan iktidarın ne oldu da burayı rant alanına dönüştürdüğünü ifade etmek ve Meclis'e duyurmak istiyorum. 

GELSEYDİN ELİNİ ÖPERDİM

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i eyleme davet ettiğini ancak kendisinin gelmediğini ifade eden Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Ey yerli ve milli olanlar, Ey tüm basında açıklama yapanlar, 'Bunun zararı yok' diyen Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım geleydin buraya. Bu insanların oylarıyla makamdasın. Gelip de bu insanlara bunun zararsız olduğunu anlatma cesareti gösterseydin. Senin elinden öperdim. Ama o verdiğin demeç, Samsunlular nezninde yok hükmündedir ve her zamanki gibi yalan söylemişsindir" dedi. 

ORASI MI BURASI MI YANLIŞ?

Santralin zararlı olduğunun altını çizen Çarşambalı Çiftçiler Derneği Sözcüsü Murat Şenel ise şunları söyledi: "Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çarşamba Belediyesi usule aykırı olarak, entegre tesisi izni verdi. 27 Ocak Çarşamba günü saat 10.30'da Çarşamba Belediyesi'nin önüne çelenk koyacağız. İnşallah akıllarını başlarına alırlar. Baca gazları size parası Londra'da yaşayan zengine. Bu tesisin ne kadar zararlı olduğuna dair belgeleri bilirkişi heyetine ve mahkeme sundum. Mecitözü’ne gittik orada bir ağaç yok. Eğer o tesis doğruysa bu yanlış. Bu doğruysa o yanlış. Siz 25 kuruşa poşet satacaksınız, sonra çevreci geçineceksiniz. Ovanın ortasına getirip böyle bir tesis kuracaksınız. Hadi oradan. Bu tesis kapanacak. Bu tesisin kapanması diğer kirli tesislere de örnek olacak."

YANLIZ BIRAKMADILAR 

Eyleme, CHP İl Başkanı Fatih Türkel, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, DEVA Partisi Samsun İl Başkanı Av. Kebire Birer Türk, SP İl Başkan Vekili Ahmet Köseoğlu, CHP Çarşamba İlçe Başkanı İlhan Yürükçü, CHP Tekkeköy İlçe Başkanı Nihat Yurt, CHP Terme İlçe Başkanı İbrahim Yavuz, CHP Ayvacık İlçe Başkanı Halil İbrahim Bilal, İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Saydam Bayram, İYİ Parti İlkadım İlçe Başkanı Av. Burcu Işıtan Satar, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam, İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanı Turan Yazıcı, İYİ Parti Tekkeköy İlçe Başkanı Gülay Aydın, BBP Çarşamba İlçe Başkanı Ertan Sağlam, SP Çarşamba İlçe Başkanı Adem Sapancı, DEVA Partisi İlkadım İlçe Başkanı Ender Çıkla, DEVA Partisi Canik İlçe Başkanı Fatih Kıran, DEVA Partisi Terme İlçe Başkanı Halil Karaçuha, DEVA Partisi Tekkeköy İlçe Başkanı Ahmet Akgün, Sol Parti, Komünist Partisi il teşkilatı, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Çobancı, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Özcan Çoluk, Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Veli Kebabçı, Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Başkanı Taner Yılmaz, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Organik Fındık Birliği Başkanı Ali Bakır, Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Hasan Liman, Çarşamba Çiftçiler Derneği Başkanı Mustafa Deniz ve yönetimi, ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, Çarşambalı Çiftçiler Derneği Sözcüsü Murat Şenel, SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, eski Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, Birleşik Kamu İş Samsun İl Temsilci Rüstem Kara, İstanbul Salıpazarılılar Dernek Başkanı Mehmet Candan ve vatandaşlar katıldı.

EditörEditör

YORUMLAR