bafrahaberleri.com | Sizin için
HV
29 MART Cuma 17:48
Advert

ORTAK PAYDA İNSAN SAĞLIĞIDIR

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, video konferans ile katıldığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Sağlık
Giriş Tarihi : 08-04-2020 20:14
ORTAK PAYDA İNSAN SAĞLIĞIDIR

Yaptığı açıklamada, salgında gelinen son noktanın altını çizen Bakan Koca, bu virüsün herkesi eşit derece de tehdit ettiğini belirtti.

Toplum Bilimleri Kurulu oluşturduk

Dünyada tedbirlerin alınmadığı dönemde bile ilk ciddi tedbirleri aldıklarına dikkat çeken Koca, sözlerine şunları ekledi:

“Bu da bilim kurulumuz idi. Tavsiye kararları ulusal politikalara rehberlik etti. Ancak toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olabilmemiz için farklı ihtiyaçlar çıktı. Hepimizin hayatını kolaylaştıracak yönlendirmelere ve kurallara ihtiyacımız var. Bu amaçla Toplum Bilimleri Kurulu adı verdiğimiz bir kurul oluşturduk. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan yeni kurulun hayırlı olmasını diliyorum.”

Sağlık Bakanı Koca, virüsün Türkiye’de tüm illerde görülmesi üzerine farklı bir mücadele aşamasına geçildiğine değinerek, “Artık her birimiz aynı hassasiyeti göstermek durumundayız. Bu mücadelede iki taraf var. Taraflardan biri her fırsatta yüksek bir yayılma kapasitesine sahip olan virüs diğer tarafsa biziz. Dayanışma içinde olarak iş birliği yapma zamanıdır. Hepimizin çabası herhangi birimiz içindir. Mücadelemizdeki ortak payda insan sağlığıdır” ifadelerini kullandı.

İlaçlarımızı hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık

Salgına karşı en büyük korunma gücünün izolasyon olduğuna değinen Koca, “Hasta sayısına göre kayıp oranlarımız sınırlı seyrediyor. İlaç tedavisine erkenden, yoğun bir şekilde başlamanın sonuçlarını görüyoruz. Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek düzeydedir. Bakanlığımız aşı çalışmalarına da öncülük etmektedir” diye konuştu.

Bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik

Son 24 saatin verilerini paylaşan Bakan Fahrettin Koca, il il vakaların dağılımını da açıkladı. Koca, “Bugünkü test sayımız 20 bin 23. Bugünkü vaka sayısı 3 bin 892. Bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu” dedi.

Evde izole edilmesi gereken hastalarımızı dijital yöntemle takip edeceğiz

Vakaların izole olmalarını, evde takibini, hareketliliğini, dışarı çıkıp çıkmadığını görmek üzere bir aplikasyon geliştirildiğini bildiren Koca, Evde izole edilmesi gereken hastalarımız dijital yöntemle takip edeceğiz. Gerekirse hemen kendisini uyaracağımız bir sistemin hazırlıklarını tamamladık. Bu sistemin detaylarını daha sonra açıklayacağım” şeklinde konuştu.

İstanbul’a biner yataklı 2 hastane yapılacak

İstanbul’un iki yakasına biner yataklı hastane yapılacağı bilgisini veren Koca, “Tek kişilik bin odalı bir hastaneden bahsediyoruz. Bu iki hastaneye prefabrik, pandemi sonrası devre dışı olacak şekilde düşünmedik. İçinde ameliyathaneleri de olan, bütün odaları gerektiğinde yoğun bakıma dönüştürülebilecek şekilde tasarladık” diye konuştu.

Yatak doluluk oranı yüzde 50’yi bulmadı henüz

Bakan Koca, yoğun bakım ve yatak doluluk oranlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Covid-19 ve diğer hastalar için toplam yoğun bakım doluluk oranı yüzde 62. Yüzde 38’i hala boş. Yatak doluluk oranımız ise yüzde 50’yi bulmadı henüz. Ama biz ihtimal dahilinde tedbir amaçlı İstanbul’un iki yakasında biner yataklı hastane yapılması ve yarın da başka amaçla kullanmak üzere planladığımızı söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

EditörEditör

YORUMLAR