bafrahaberleri.com | Sizin için
HV
24 NİSAN Çarşamba 13:33
Advert

ÇEVRE İLLERDEN ÇELTİKTE DAMLA SULAMAYA BÜYÜK İLGİ

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü, Samsun’un Bafra Ovasında 2018 yılında başlattığı, damla sulama yöntemiyle çeltik üretiminde ezber bozan çalışmasıyla takdir toplamaya devam ediyor.

Gündem
Giriş Tarihi : 27-07-2020 10:02
ÇEVRE İLLERDEN ÇELTİKTE DAMLA SULAMAYA BÜYÜK İLGİ
"

Bafra ovasında 2019 yılında ilk defa damla sulama yöntemiyle 270 dekar alanda çeltik ekimi gerçekleşmişti. Bu yıl ise 2 binli rakamlarla ifade edilmeye başladı.   

Tarım Bakanlığı tarafından da damla sulama yöntemiyle çeltik ekimi yapan üreticiye %75 hibe sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı. 

DSİ 7. Bölge Müdürü Nazmi Koçak'ın yakından ilgilendiği damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi projesi kapsamında, DSİ Bafra Proje Müdürü Berati Özkan, Kızılırmak Sol Sahil Sulama Birliği Müdürü Ziraat Müh. Bekir Kaya, Altınkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Müdürü Ziraat Müh. Serkan Temizel’in yer aldığı bu başarılı çalışmaya çevre il ve ilçelerdeki üreticilerden de büyük ilgi gösterildi.

Yüzde 80’e varan su tasarrufu nedeniyle de sulama birlikleri sorumluluk sahalarında bulunan meyilli arazilerde, damla sulama yöntemiyle çeltik üretimini teşvik etmek amacıyla, Sinop’un Boyabat İlçesi Dodurga sulama birliği başkanı Ömer Şahiner’in öncülüğünde Samsun’un Bafra ovasında gerçekleştirilen, damla sulama yöntemiyle ekili çeltik alanlarını görmek üzere Saraydüzü ilçesinde çeltik üretimi yapan örnek çiftçiler ve bazı köy muhtarları ile birlikte Bafra ovasında bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiler. Misafir konuklara damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi yapılan arazileri gezdiren Bafra Kızılırmak Sulama Birliği Müdürü Bekir Kaya üretimle ilgili bilgiler verirken,  Netafım sulama sistemleri firmasının mühendisleri Serdar Kırmacı ve Alihan Hikmet Bayram da akıllı sulama sitemleri hakkında bilgiler verdiler. Gelen soruları da yerinde cevaplarlarken, damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi yapacak çiftçiye, çeltik tohumunda olduğu gibi, Damla sulama sistemi içinde hibe konularında ziyaretçilere bilgi verdiler.

 

Geziye katılan Saraydüzü çiftçileri ise yaptıkları ortak açıklamada; Anadan babadan gördükleri gibi yıllardır çeltik ürettiklerini, DSİ müdürlerinden damla sulama yöntemiyle çeltik üretildiğini duyduklarında ise inanamadıklarını, ta ki Dodurga Sulama Birliği Başkanımız Ömer Şahiner bizi buraya getirene kadar. Şimdi kafamızda hiçbir soru işareti kalmadığı gibi konuyla ilgi bilgilerle donatılmış bir şekilde ilçeye geri döneceklerini ifade ederek başta DSİ Bölge Müdürlüğüne ve ilgililere teşekkür ettiler.   

DSİ 7. Bölge Müdürü Nazmi Koçak, bilginin paylaşıldıkça değer bulduğunu, Damla sulama yöntemiyle çeltik üretimini devrim olarak nitelendirdiklerini söyleyerek, bu konuda ilgili arkadaşlarımız bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.  

 

EditörEditör

YORUMLAR